Soba na dečjem odeljenju (foto: Đorđe Đoković)
Soba na dečjem odeljenju (foto: Đorđe Đoković)
07.07.2015, 09:36

Našminkana tuga

č: | fb:

O Dečjem odeljenju, koje se nalazi u katastrafalnom stanju, gde je teško raditi i još teže boraviti i lečiti se, pisala sam pre dve i po godine. Reakcije čitalaca, tada, je bila – strašno, a odgovor tadašnjeg rukovodstva kratak – jeste strašno, ali para za rekonstrukciju nema!

Da li se i šta u međuvremenu promenilo? Ovo pitanje sam postavila dr Selimiru Spasiću načelniku Dečjeg odeljenja. „Sada je dve i po godine gore“, kratko reče. Brzo dodaje – „Imamo dovoljno toplometara, nabavljenih donacijom“. Jedan problem je rešen, zaključujem na početku razgovora. Samo jedan. „Nije samo jedan“, kaže dr Spasić i dodaje da nisu više problemi manjak posteljine i pidžama jer se sada nabavljaju redovnije, tako da toga ima dovoljno. „Međutim, mnogo toga nam još treba, mnogi problemi su još uvek ne rešeni“, kaže načelnik. Najgore od svega, i to je i najveći problem, jeste stanje u kome se nalazi sanitarni čvor i WC. To je za sve nas velika sramota.

WC na dečjem odeljenju

WC na dečjem odeljenju (Foto: Đorđe Đoković)

„Dečje odeljenje je sagrađeno 1967. godine, kada i neurologija, u istoj smo zgradi. Ovaj prostor izgleda malo bolje, nego prizemni deo, jer je 'našmnikan'. Hodnike i sobe krečimo u vesele boje, na zidovima su crteži crtanih i junaka iz bajki, pa odaju utisak kolike-tolike sređenosti ili pristojnosti. Međutim, u suštini sve je staro i dotrajalo“, kaže načelnik Dečjeg odeljenja.

I nakon dve i po godine slika identična. Ili kako reče načelnik "dve i po godine gora!" Propali stolarija, podovi, kreveti, elektro instalacije, krov prokišnjava... Medicinska oprema je dotrajala. Na odeljenju postoji jedan ultra-zvučni aparat, koji je, i pored toga što se redovno servisira, neupotrebljiv, pa se za dijagnostiku koriste aparati sa drugih odeljenja.

Pločice otpadaju sa poda

Pločice otpadaju sa poda (Foto: Đorđe Đoković)

Jedan od najvećeoih problema Dečjeg odlejenja, a sa kojim se suočava i osoblje i pacijenti neurologije, jeste topla veza između zgrade gde su smešteni neurologija i dečje od ostalog dela bolnice, tačnije onog gde je dijagnostika. Svakodnevno, po svim vremenskim uslovima, se pacijenti ili ukolicima ili na rukama nose po nekoliko stotina metara do centralne bolničke zgrade.

Ulazak na Dečije odeljenje

Ulazak na Dečije odeljenje (Foto: Đorđe Đoković)

Ovih letnjih dana na Dečjem odeljenju je manje pacijenata nego obično. „To nas raduje“, kažu doktori i sestre. Među retkim malim pacijentima jednogodišnji dečak uz koga je majka. Pokušala sam da popričam o uslovima i lečenju na Dečjem odeljenju. Razumljivo, nije bila raspoložena. Na pitanje - kako je, kratko reče - kako mora.

Ne mora! Može i mora i Dečje odeljenje da izgleda bolje, pristojnije, humanije. Direktor Opšte bolnice dr Dobrivoje Grujičić, na otvaranju renoviranog Odeljenja neurologije, obećao je da će do kraja ove godine biti renovirano dečje i onkologija. Računa na pomoć Ministarstva zdravlja i donatora. A mi računamo da će obećanje ispuniti i da će se neki donatori pojaviti da pomognu i Dečjem odlejenju valjevske bolnice.

Dotrajla stolarija

Dotrajla stolarija (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Aleksandar Gatalica (foto: Bilbioteka Radovan Beli Marković )
Ustanovila i dodeljuje lajkovačka Biblioteka Pre 8 sati 19 minuta

Aleksandru Gatalici uručena Nagrada "Radovan Beli Marković"

Književniku Aleksandru Gatalici uručena je književna nagrada za najbolje prozno delo na srpskom jeziku objavljeno u prethodnih godinu dana, koju je ustanovila i dodeljuje lajkovačka Biblioteka...

Pozivnica (foto: Udruženje Karavan)
Danas obeležavaje završetka Pre 8 sati 20 minuta

Mural Dragana Marića na Bairu posvećen Nadi Knežević

Umetničko udruženje Karavan iz Valjeva u subotu, 12. oktobra u 16 časova, u naselju Bair, obeležiće završetak oslikavanja murala posvećenog Nadi Knežević, akademskog slikara Dragana Marića.

Akumulacija Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Izveštaj o poslovanju Pre 1 dan 8 sati

JP "Kolubara" živi od prodaje usluga gradu Valjevu

Javno preduzeće "Kolubara" u prvih šest meseci ostvarilo je prihod od oko 52 miliona dinara, a najviše novca u kasu ovog javnog preduzeća uplaćeno je iz budžeta Valjeva i to za usluge po ugovoru...  · 9 komentara

Žena na klupi (foto: Kolubarske.rs)
Svetski dan mentalnog zdravlja Pre 1 dan 4 sati

Porast depresije i anksioznih poremećaja

Ovogodišnji Svetski dan mentalnog zdravlja obeležen je pod sloganom "Zdravlje na radnom mestu", čime je naglašena vitalna povezanost između mentalnog zdravlja i radnog mesta. Posebno u periodu...  · 1 komentar